Quintotapa

 

Podeu trobar tota la info a www.ajuntamentabrera.cat

Presentació de l'alcalde d'Abrera

Benvolguts veïns i veïnes d’Abrera,
Neix al nostre municipi la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera.
Des de l’Ajuntament hem preparat, juntament amb la ciutadania, una fira abrerenca de caire tradicional i gastronòmic amb l’objectiu de recuperar l’època d’esplendor del barri del Rebato amb els restaurants els Tres Porrons i Quatre Porrons i la tradició agrícola d’Abrera quan Abrera tenia un paper més principal a la vida quotidiana de la gent, així com creant un nou espai de trobada per gaudir en família com és el Parc de Can Morral.
Us convidem a gaudir d’aquesta primera edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, on trobareu activitats per a tota la família, exposicions, recreacions gastronòmiques dels menús d’aquella època als restaurants de referència, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.
Volem mostrar el nostre agraïment a les entitats que hi han col·laborat, així com també l’aportació ciutadana de material gràfic i/o oral.
Aquesta fira és una fira de tots! Us convidem a gaudir-ne amb nosaltres!

Presentació de Josep Sucarrats

Quan el costum de prendre la fresca a l’estiu es mantenia encara més viu que ara, no era estrany que els veïns del capdamunt del carrer del Rebato dediquessin alguna nit xafogosa a rememorar anècdotes antigues de quan l’hostal d’Els Tres Porrons funcionava nit i dia.

Jo les escoltava i mi m’inspirava que, quan el nostre país patia les estretors de la postguerra, aquell establiment fos per a tanta gent d’arreu de Catalunya un oasi on trobar un moment de gaudi. No oblidem que la paraula restaurant prové del llatí restaurare, i fa referència a restaurar l’ànima. Doncs això: fer un trago de vi de franc amb un d’aquells porrons enormes tenia un efecte tan restaurador per als visitants d’aleshores com els pollastres que, aquells mateixos anys, Carpanta somiava als còmics de Bruguera.
Quan fa gairebé vint anys treballava al diari Regió7, vaig entrevistar Joan Juhera, el darrer propietari d’Els Tres Porrons. A les històries que ja coneixia de les nits a la fresca, ell m’hi va sumar noms de clients increïbles que jo ni sabia que hi havien passat: Alexander Fleming, Errol Flynn, Mohammed V…
Des d’aleshores penso que aquesta tradició local dels porrons bé mereix un lloc d’honor en la memòria històrica i sentimental d’Abrera. La fira que estrenem aquest any hi ajudarà, a més a més també servirà d’inspiració per a futurs projectes culturals i gastronòmics a la vila.

Funcionament de la Fira Gastronòmica

Les estrelles de l’oferta gastronòmica seran els plats de la cuina tradicional catalana que eren protagonistes de les taules dels restaurants del carrer del Rebato.

1 platillo de cuina tradicional o postre · 5 €

Dissabte de 12 a 16h i de 19 a 22.30h
 • Diumenge de 12 a 16h
Podeu escollir entre l'oferta de:

• 8 plats de cuina tradicionals

• 2 postres

Porró amb vi d'Abrera

Dissabte de 12 a 16h i de 19 a 22.30h
Diumenge de 12 a 16h
• 1 porró petit 5 euros (3 euros retornables)

• 1 porró gran 8 euros (5 euros retornables)

Bar de l’estació

Canelons de Sant Esteve

Pasta, carn rostida, sofregit, beixamel i formatge ratllat

Can Martinet

Bacallà amb samfaina


Bacallà enfarinat i samfaina del Parc Agrari

Xefs del Baix Llobregat

Botifarra amb mongetes


Botifarra ecològica a la brasa amb mongetes de Santa Pau

Comissió de Santa Llúcia

Escudella barrejada


Brou i la seva carn, verduretes, llegums, arròs i fideus

Carnisseria Xarcuteria Ca l’Ana

Pa amb tomàquet torrat i embotits catalans


Pa de pagès torrat amb tomàquet, bull blanc i tastet sec

Capritx Ibèric

Mandonguilles amb sípia


Mandonguilles de carn de vedella i porc, sípia talladeta i pèsols.

Xefs del Baix Llobregat

Fricandó


Jarret de vedella amb moixernons i el seu sofregit.

Xefs del Baix Llobregat

Arròs amb conill


Arròs a la cassola amb conill i la seva picada.

Pastisseria Duch

Crema catalana

Base de pa de pessic amb crema cremada, préssec d’Abrera i xocolata.

Pastisseria Duch

Gelat de préssec

 

Gelat de préssec d’Abrera amb un toc de farigola, amb una base de gominola de préssec natural

Que serà la 1a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera?

La I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera recuperarà la tradició del Porró d’aquesta ciutat del Baix Llobregat. Al relat s’hi afegirà la gastronomia i els productes de proximitat, recuperant l’esperit dels restaurants d’Abrera.  Una tradició que va néixer en un poblet agrícola que, en poc temps, es va convertir en una gran ciutat.

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat

Fa unes dècades la ciutat era coneguda pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tan d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

 

Porrons, però molt més!

El divendres 28, al carrer Rebato, serà el dia de recuperar el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. Al mateix espai es podrà gaudir amb una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns d’Abrera que van formar-ne part. També es podrà gaudir d’una petita mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, i activitats de música i cultura popular.

Durant els dies 29 i 30 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes de la ciutat. El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada dels veïns de la ciutat, del Baix Llobregat i Barcelona.

Divendres 28 al carrer del Rebato entre 18h i 23 h
Concurs de beure amb Porró · 20h.
Podràs aixecar l’antic Porró del carrer del Rebato?
Apunta’t al concurs!
• Enviant un correu a info@agtbaix.cat o trucant al telèfon 93 337 77 47
• També pots fer-ho de manera presencial al Centre Polivalent d’Abrera (Plaça del Rebato, 1)

 

19h: Inauguració de la Fira amb Jesús Naharro (Alcalde d´Abrera), Joaquima Bou (Cuinera dels 3 porrons i Padrina de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera) i Josep Sucarrats (Director de la revista Cuina i Padrí de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera)

 

Degustació d’alguns dels plats que es cuinaven als Tres Porrons, vi a porró, servei de bar, música,... i sorpreses!

 

Dissabte 29 al Parc de Can Morral · De 12 a 23h


13 h: Sergi Shine dj & Julio Paredes percussió
18 h: Taller de cuina amb el xef abrerenc Eric Díaz. Cuiner Jove de l’Any 2018
19 h: Taller de cuina de la xef abrerenca Itxaso Elosegui
del restaurant Picoroco de Madrid
20 h: Dj’s Andreu Presas i Pep Duran
22 h: Colla de Diables d’Abrera Bram de Foc

Diumenge 30 al Parc de Can Morral · De 12 a 17 h


11.30 h: Taller de cuina infantil amb Aina Martín
12.15 h: Taller de cuina de la xef abrerenca Itxaso Elosegui
del restaurant Picoroco de Madrid
Trobada de bloggers de la revista Cuina
12.30 h: Geganters d’Abrera i tractorada
13.15 h: Concert de Los Shupitos (Rumba Catalana)
14.30 h: Tropikal Rockers Dj’s

Els records dels Porrons d'Abrera de la Joaquima Bou

Els records dels Porrons d'Abrera de Cal Garrigosa

Divendres 28 carrer del Rebato

Dissabte 29 i diumenge 29 Parc de Can Morral